Konoba Menego / Menego

O konobi Menego

Konoba Menego nalazi se u starom dijelu grada Hvara (koji se naziva Groda), uz glavnu skalinadu koja spaja pjacu i srednjovjekovnu tvrđavu.

Sa radom smo počeli u ljeto 1999. g., a konoba otad zaživi svake godine u sezoni od 1. travnja do 1.studenog. Kuća u kojoj je konoba smještena pripadala je majčinoj obitelji Karković-Trentin. Napuštena i u ruševnom stanju, zahtijevala je veliki trud da bi je obnovili i u nju vratili život. O tome koliko je kuća stara govori i to da smo prilikom njene obnove pronašli novčić iz 14. stoljeća ugrađen u zid.

Dio kuće je kao konoba služio generacijama moje obitelji - tako i mom didi Dinku koji je bio na glasu kao odličan vinar pa su sa cijelog otoka ljudi dolazili kupovati njegovo vino. Razvojem drugačijeg načina života, konobu smo prilagodili turizmu pa je ona počela služiti novoj svrsi - ugostiteljskoj. Dali smo joj ime Menego (izvedenica iz Domeniko) želeći na taj način počastiti dida Dinka (čije ime i ja nosim), kojemu je konoba i zemlja bila sve.

Uredili smo je na način da što više zadržimo njenu autentičnost i u želji da sačuvamo tradiciju i običaje. Radimo u hvarskoj narodnoj nošnji, uz dalmatinsku klapsku pjesmu i sa autentičnim proizvodima Hvara i Dalmacije.

Nudimo isključivo hladne dalmatinske specijalitete, koji se proizvode u malim domaćinstvima po starim receptima, kao:

  • kozji sir (stari u maslinovom ulju, mladi kozji sir), ovčji sir iz mijeha u maslinovom ulju (mijeh = osušena koža ovce), više vrsta tvrdih sireva
  • razne marinade, pršut, buđolu, pancetu sušenu na vjetru i dimu, više vrsta pogača (3)
  • pijane smokve (stari recept za afrodizijak), više vrsta domaćih kolača i, naravno, sve što se može dobiti proizvodnjom grožđa

Vino (i svi ostali proizvodi od grožđa) te svo povrće i voće sada nastaju u domaćinstvu moje supruge (obitelj Šimunović, otac Dionizije i sin Đorđe) koja živi na Svetom Klementu u Vloki (jedino nastanjeno mjesto na Paklenim otocima). Svi ti proizvodi se nude i u restoranu Dionis u Vloki koju vodi obitelj Šimunović.

U nadi da smo Vam uspjeli dočarati dio naše konobe i ponude, ako Vas put nanese u Hvar, pozivamo Vas da nas posjetite!